Kalamullah

Kalamullah

Friday, April 15, 2011

Gemerlapan Tarbiyyah


Satu perkara yang KITA perlu jelas tentang tarbiyyah ini, ialah ia adalah satu manhaj taghyir(perubahan), yang mengubah sedalam-dalamnya, segala apa yang ada pada diri KITA, dari yang biasa-biasa, kepada luar biasa hebatnya.

Kerana tarbiyyah kita, adalah untuk membentuk para pemimpin dunia, yang akan mengibarkan kalimah Allah di atas muka bumi ini. Andai seorang pemimpin biasa pun peribadinya sudah dahsyat, apatah lagi seorang pemimpin yang ingin mengubah satu dunia, dari kegelapan kepada cahaya.

Adalah perkara normal diatas jalan ini, untuk seorang daie melakukan kesilapan dan kesalahan, yang kadangkala ia sendiri tidak sedar akan kesilapan itu. Mana tidaknya, sebelum menerima sinar tarbiyyah, KITA semua berada dalam kegelapan yang nyata, hitam pekat yang tiada cahaya. Maka tatkala mula diajar dengan kebenaran, pasti sahaja ada sifat-sifat yang perlu kita buang, yang perlu kita cantas dan bentuk. Pasti sahaja, ada perkara-perkara yang kita sendiri tidak sedari, sebenarnya memberi kesan negatif untuk dakwah. Persoalannya, adakah kita bersedia untuk mengubah diri kita untuk dakwah?

Kesedihan yang paling mengecewakan, adalah apabila mula bertatih diatas jalan ini, ramai daie menyangka dakwah itu seharusnya "gembira" dengan sumbangan yang telah ia berikan. Ramai Daie menyangka, dakwah ini sebegitu mudahnya. Sifat-sifat yang jahiliyyah yang masih melekat dalam dirinya, disangka wajar ''diterima'' oleh dakwah, kononnya dakwah harus memahami ''sejarahnya'', dengan alasan ini, mula menjustifikasikan segala kekurangan yang ada pada dirinya.

Wahai Para Daie,
Seharusnya, seorang daie tidak boleh pernah merasakan "oh, aku tidak boleh ini dan ini... Kerana sejarah silamku begini dan begini." Seorang daie tidak langsung boleh "redha" dengan kelemahan yang ada pada dirinya. Bukan bermaksud kita melawan takdir Illahi, namun kita seharusnya "menghilangkan" segala kekurangan yang ada dan menjadikan diri kita sesempurna yang mungkin, kerana hanya daie yang "sempurna" layak memperjuangkan Islam.

Jika kita merasakan kita tidak mampu senyum, jangan sekali-kali kita menyalahkan cara pembesaran kita, kerana walau apapun alasannya, ia tidak akan pernah mengizinkan seorang daie bermuka muram.

Jika kita merasakan kita tidak mampu untuk memandu, atau memasak, atau bercakap, ingat, tidak akan pernah ada alasan untuk mengizinkan kita terus dengan kelemahan tersebut.

Kerana tarbiyyah itu bisa merubah, segala-galanya.
Ia akan menjadikan diri kita seorang yang kita sendiri tidak pernah sangka akan jadi sebegitu.
Syaratnya, kesanggupan untuk "ditarbiyyah". Kesanggupan untuk berubah. Kesanggupan untuk berkorban, berjuang tanpa kenal penat. Dalam menjadi, seorang kader dakwah ini.

Kecewa apa yang lebih tinggi, daripada kecewa mendengar rungutan seorang daie, yang mengadu kepenatan, yang mengungkit pengorbanan, yang degil dari kesalahan. Siapakah diri kita untuk merugikan dakwah sebegini? Apakah kita sangka kita layak mendapat rehat, kita berhak mengadu penat? Wahai para duat, kita ini hamba, HAMBA! Mana mungkin sampai terpacul kata-kata "keji" mengadu dan merungut dari bibir seorang hamba!

Jika benarlah itu kata-katanya, maka mungkin segala ucapan yang sering kita ucapkan tentang cita-cita, tentang syurga, tentang ridho Tuhan, segalanya, mungkin hanya satu mimpi dari kota Fantasi.

Wallahua'lam.


No comments:

Post a Comment