Kalamullah

Kalamullah

Sunday, December 14, 2014

Dakwah yang Inclusive...Kecintaan kita pada dakwah ini, berasaskan beberapa prinsip...

1- Awwalan, dakwah ini adalah untuk kita, bukan untuk orang lain...
Kita akur bahawa Allah swt telah menciptakan kita sebagai abid dan khalifah, dan Allah swt telah menyusun hidup kita sehingga kita diberikan peluang untuk memahami ajaran Islam yang mulia ini. Dari sini, kita telah memahami, bahawa syahadah yang kita nyatakan berhbung terus dengan dakwah.Tanpa dakwah, barangkali syahadah kita juga bakal dipersoal. Maka amal dakwah ini kita cintai kerana ia adalah amanah untuk kita, peluang yang Allah swt telah bukakan untuk memasukkan kita ke dalam syurga. Besarnya ganjaran para pendakwah dicatitkan Allah swt di dalam surah Yasin, apabila menerangkan kisah Habib An-Najar, yang telah mendapat 'tiket ekspres' ke syurga, atas sebab dakwah yang dilakukannya. Hanya dengan menyampaikan kebenaran kepada kaum, maka beliau telah terpilih untuk masuk syurga tanpa hisab. SubhanaAllah.

2-Seterusnya, dakwah ini adalah cinta...
Ya cinta dan sayangkan kita pada manusia.. setiap makhluk.. kerana akhirnya kita ini meneruskan risalah dan perjuangan Ar-Rasul SAW yang sangat kita cintai.. Perjuangannya adalah untuk menjadi 'rahmatan lil alamin'... menyebarkan manfaat, menyebarkan cinta dan menyebarkan kasih sayang.
Aku sesekali menemplak diri sendiri, kerana aku mengaku bahkan sungguh-sungguh berusaha untuk kononnya menjadi seorang pendakwah. tetapi, betapa terhirisnya, apabila pernah sekali datang teguran daripada Allah swt, melalui seorang al-akh yang sgt dihormati.

"Adakah kita ini seorang pendakwah, ataupun semata-mata seorang pengurus dakwah?"

Ah.. soalan yang terus saja menampar wajahku yang penuh keegoan.
Benar, bahkan tepat sekali.. Selama ini, aku adalah seorang pengurus dakwah. Aku lihatkan dakwah ini secara mekanikal, dan kononnya strategik. Aku perhatikan pembesaran piramid dakwah, aku risau dan khuatirkan penguasaan bahan adik-adik binaan. Aku resah memikirkan taqwim yang banyak tertangguh, aku sensitif dan sangat peka tentang ruh jihad kumpulan penggerak.

Tapi... apakah aku ini seorang daie?

Tidak wajar, orang yang meng-operasi-kan dakwah, hanya memikirkan perkara di atas, kerana perkara di atas boleh difikirkan oleh sesiapa pun, hatta dia tidak pernah melalui tarbiah sekalipun.
Perkara di atas tidak ubah seperti satu checklist tugasan seorang eksekutif syarikat, yang bertanggungjawab memastikan pengkaderan yang tersusun.

Tapi... apakah itu yang dimaksudkan sebagai daie?

Daie adalah individu yang terbina imannya, sehinggakan kemanisan dan cahayanya memercik kepada sesiapa sahaja disekelilingnya.
Daie adalah pusat rujukan masyarakat tentang isu-isu harian, sama ada isu yang melibatkan masyarakat seluruhnya, atau beberapa individu secara spesifik.
Daie adalah tempat mencurahkan perasaan hati, tempat mengadu permasalahan. Disenangi, dihargai, hadirnya disayangi, perginya terasa kehilangan.

Inilah dakwah yang inclusive...
Tapi, apakah dengan senario seperti ini, maka fasa 'takwinul rijal' berhenti? TIDAK... ia akan terus berjalan, berjalan dengan irama dan melodi yang indah, diserikan dengan kehadiran 'amal inclusive' tadi...

Kerana adalah tidak masuk akal,
Daie itu orang yang berprogram sehingga full setiap minggu, hatta jirannya sendiri tak pernah ditegur salam, diziarah dan saling berkasih sayang.
Tidak masuk akal,
Daie itu orang yang busy nya dengan operasi takwin luar biasa, hatta apabila masyarakat yang bukan dalam rangka takwinnya, tidak langsung dipedulikan.. Bila ada yang dtg bertanya masalah, sang daie terasa berat kerana seolah menerangkan pada non-focus nya, adalah amal dhoif..

Orang yang tidak mengikut liqonya, umpama orang yang tidak layak mendapat peluang merasai kemanisan Islam.Tidak dihiraukannya.. Kerana yang dirisaukan taadi, adalah apakah piramid dkawah berkembang.. apakah itu ini... penuh dengan urusan teknikal dan materialistik..

Daie itu orang yang kuat hubungannya dengan Allah, dan rahmat Allah hadir apabila wujudnya rahmat dengan makhluk...

Wallahua'lam

2 comments:

 1. Jzkk kerana telah memberi satu kesedaran kpd ana..
  ana rasa bagai ditampar..
  hujung minggu penuh dengan daurah, usrah, program rehlah dan sebagainya.. tapi hanya bersama kelompok inclusive..
  kawan kawan ana masih ramai yang belum merasai kemanisan Islam..
  Ya Allah :'(

  ReplyDelete